poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kaczka z jabłkami i czerwoną cebulą w majeranku

Kochani zapraszam Was na tradycyjną polską kaczkę z jabłkami, wersja typowo klasycznej polskiej kuchni. Wystarczy sól, pieprz, suszony majeranek, ostra papryka i duże dorodne jabłka, a powstanie pyszny, aromatyczny obiad. Słodki farsz, chrupiąca, przypieczona skórka
 i miękkie mięso w środku.

Taka kaczka gościła na obiedzie podczas 2 urodzin mojego synka, wszyscy się nią wprost zajadali.

Składniki:
1 kaczka około 2 kg
3 jabłka duże jabła
3 czerwone cebule
1 opakowanie majeranku
ostra papryka, sól, pieprz
odrobina oleju do marynaty
1 duża łyżka miodu
1 łyżka masła



Przygotowanie:
Kaczkę nacieramy mieszanką z oleju, soli, pieprzu, 1 łyżki ostrej papryki, 1/2 opakowania suszonego majeranku. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Następnie przed pieczeniem. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki, wymieszać z resztą majeranku. Na patelni rozgrzać masło i miód, wrzucić jabłka i kilka minut z karmelizować. Podsmażone jabłka włożyć do środka kaczki. Kaczkę możemy obłożyć jabłkami wymieszanymi z czerwoną cebulą, pokrojoną na mniejsze części. Wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.

Kaczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. W trakcie pieczenia przewracamy kaczkę na drugą stronę i polewamy ją wytworzonym sosem.



2 komentarze: