sobota, 30 kwietnia 2016

Karkówka pieczona


Składniki:
karkówka - waga do 2 kg
1/3 szklanki oleju

marynata:
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
majeranek świeży 1 gałązka



Przygotowanie:
Karkówkę myjemy i osuszamy. Przekładamy mięso do miski. W moździerzu ucieramy marynatę, następnie mieszamy ją z olejem.
Przyprawami dokładnie nacieramy karkówkę. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. 
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 40 minut, następnie obracamy mięso "do góry nogami";-) i piec jeszcze 40 minut. Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze tak do 1 godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na kilka minut do stężenia.


2 komentarze: