poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Rogaliki z marmoladą

Pyszne, pachnące, bardzo szybkie i bardzo łatwe rogaliki... Pochodzą one z przepisu zaproponowanego przez "Wypiekanie na śniadanie" z bloga mniammniam.com.




Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 5 dag drożdży
- 1/8 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- marmolada

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i dodajemy drożdże, które kruszymy w palcach. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży, a następnie rozpuszczamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli w bijamy jajko. Margarynę podgrzewamy na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkujemy koło, które dzielimy np. nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę marmolady. Następnie delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.




Razem ze mną wypiekały: Magdalena z"Kuchnia i czary"Ewa z "Ewa w Kuchni", Kinga z "Małe kulinaria", Marzena z "Kulinarna Maniusia", Magda z "Apetyt na Smaka", Gosia z "Marcepanowy Kącik", Iwona z "Gotowanie to proste", Alicja z "Ala piecze i gotuje"








6 komentarzy: