sobota, 9 kwietnia 2016

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej jest chyba każdemu znana, prosta a sposobów na nią setki. Może być dodatkiem do obiadu ale równie dobrze sprawdzi się na grillu. Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Składniki dostępne całym rokiem więc można przygotować ją w każdej chwili.


Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 cebuli białej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek koperku świeżego
- 1 opakowanie sosu staropolskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Kapustę cienko szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki a koperek siekamy. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy w misce. Dodajemy sos staropolski wymieszany z wodą i oliwą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym. Odstawiamy sałatkę na kilka minut żeby smaki się połączyły. 

2 komentarze: