sobota, 2 kwietnia 2016

Tiramisu

Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych kawą rozpuszczalną, na którą nakłada się warstwy kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao. Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt,jedni serwują go w pucharkach i jedzą łyżką. Inni w formie a jeszcze inni na talerzu.
Składniki:
- 2 opakowania schłodzonego serka mascarpone
- 4 żółtka
- 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka wystudzonej kawy rozpuszczalnej
- kakao do oprószenia

Przygotowanie:
Żółtka i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodajemy powoli mascarpone miksując do połączenia składników.
Kawę zaparzamy, najlepiej jako pierwszą czynność, studzimy. Biszkopty moczymy w zimnej kawie i układamy a spodzie formy. Na biszkopty wykładamy warstwę masy serowej. Na ser ponownie wykładamy nasączone w kawie biszkopty. Nakładamy kolejną warstwę sera, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, masa musi długo tężeć.
Przed podaniem oprószamy kakao.





1 komentarz: