środa, 20 kwietnia 2016

Wiosenna zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa, szczawiówka – zielona, lekko kwaskowata zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw, nadający jej charakterystycznego smaku. Najlepszy jest młody, świeży szczaw prosto z ogródka. I na nasze szczęście taki szczaw już jest dostępny.

Składniki:
- 1 marchewka
- 4 ziemniaki
- 200 g szczawiu
- 1 litry wody
- 100 ml śmietany 18%
- 50 ml śmietanki 30 %
- 3 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w wodzie do miękkości. Dodajemy szczaw.
Następnie po kilku minutach dodajemy śmietanę i jajka, ugotowane i pokrojone w grubszą kostkę. Musimy zagotować ciągle mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



3 komentarze:

  1. Z chęcią bym zjadła. Całe wieki jej nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym zjadła. Całe wieki jej nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam wszystkie zupy, ale szczawiowa ze świeżego szczawiu to moje top 1 na liście ;-)

      Usuń