niedziela, 3 kwietnia 2016

Żur Wielkanocny z gotowego zakwasu

Były święta i już po świętach. Mam mnóstwo Wielkanocnych przepisów, miałam trzymać je na przyszły rok, ale postanowiłam je jednak opublikować teraz. Może ktoś skorzysta z nich już teraz a może będzie czerpał inspiracje za rok, nigdy nic nie wiadomo ;-)

Żurek na gotowym zakwasie jest to szybka wersja zupy dla osób które lubią żurek, ale nie maja już czasu na przygotowanie zakwasu i 3-4 dni na oczekiwanie, aż domowy zakwas będzie gotowy.
Tutaj mowa o zapominalskich

Składniki:
300 ml gotowego zakwasu żytniego
1,5 l wywaru z wędzonego mięsa, kiełbasy i kości
1 ząbek czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżeczki suszonego majeranku
pieprz
listek laurowy
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
kiełbasa ze święconki
chleb ze święconki
mięso ze święconki
3 jajka ugotowane na twardo ze święconki



Przygotowanie:
Mój żur gotowany jest na dwa etapy. Pierwszego dnia gotujemy wędzone kości oraz mięso i kiełbasę do święconki. Do gotującego się wywaru dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. W ten sposób powstaje wywar mięsny.
Następnego dnia tuż przed śniadaniem wielkanocnym gotujemy jeszcze raz wywar już z dodatkiem zakwasu, zakwas wlewamy stopniowo sprawdzając kwasowość żurku.
Dodajemy ze święconki masło, chrzan i sól. Oraz odrobinę cukru i suszonego majeranku. Zagotowujemy. Jeśli żur odpowiada nam smakiem zdejmujemy z gazu.
W talerzu przygotowujemy drobno pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, chleb i jajko. Zalewamy żurkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz