środa, 21 września 2016

Muffinki jabłkowe

Jak wiadomo muffinki to ulubione ciasteczko dzieci, mojego dziecka również ;) 
Zawsze kiedy pojawiają się w naszej kuchni, znikają w zastraszającym tempie. 
Wilgotne, mało słodkie i kawałkami jabłek, na wierzchu przykryte chmurka z bitej śmietany.

Składniki na 8 szt:
1 jabłko
150 g masła
1 jajka
80 ml mleka
125 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru 

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 8 papilotkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Roztopić masło w misce, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre składniki oraz tarte jabłka i wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.




8 komentarzy:

  1. Ale cudnie wyglądają! Nie tylko dzieci byłyby nimi zachwycone :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ,aż mi się zachciało :D idę sobie upiec haha

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie jeszcze nie wystygną a już połowy nie ma :

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń