sobota, 8 października 2016

Tarta z jabłkami na kruchym spodzie bez cukru

Przyszła jesień a wraz z nią powróciły przyprawy korzenne. Tym razem propozycja tarty 
z jabłkami i cynamonem. 
Ciasto trochę inne ponieważ zamiast cukru użyłam suszonej żurawiny która osłodziła nam ciasteczko. 
Dodatkowo w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedziele" mamy dowolność wypieków, więc mój słodki wypiek dodaję do naszej akcji. 


Składniki:
120 gram mąki krupczatki
70 gram masła
1 jajko
40 gram żurawiny suszonej
1 łyżka śmietany
szczypta soli

około 1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu


Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy nożem do momentu, kiedy ciasto będzie 
przypominać kruszonkę. Dodajemy jajko, posiekaną żurawinę, sól, łyżkę śmietany. 
Zagniatamy ciasto. 
Zawijamy folią spożywczą, wkładamy do w lodów na 30 minut.

Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, odciskamy sok. Mieszamy jabłka z cynamonem. 
Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy na dno i boki formy. Zostawiamy trochę ciasta 
na wierzch. 
Na spód formy wyłożonej ciastem nakładamy jabłka wymieszane z cynamonem. 
Wierzch przykrywamy cienkimi paskami ciasta tworząc taki koszyczek.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.




Razem ze mną wypiekały: Basia, Dorota, Małgosia, Iwona, Magdalena, Dagmara, Joanna, Joanna, Edyta.

30 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe ciasto! Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z żurawiną musi być jeszcze bardziej smaczne :) Dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. było smacznie własnie dlatego nie ciasto nie było przesłodzone a delikatnie słodki w miejscu gdzie skrywała się żurawina;)

      Usuń
  3. Angelika Twoja tarta wygląda mega smacznie :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto , dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto kochana :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto wygląda wspaniale, takie apetyczne:-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka fantastyczna tarta. Wow. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotki a szczególnie te na kruchym cieście. Pomysł z żurawinką - rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) w moim domu też lubi się bardzo szarlotki, więc co jakiś czas wymyślamy nowe ciekawe przepisy na ciasto kruche.

      Usuń
  9. Pięknie wygląda. Uwielbiam szarlotki i często goszczą na naszym stole

    OdpowiedzUsuń
  10. Tartę próbowałem kiedyś zrobić z makaronem :) wyszło średnio ;p ale patrząc na te obrazki mam ochotę spróbować podejść do tarty jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj ;) nie ma co się poddawać. Mogę na początek ci podpowiedzieć że jak nie miałam formy do tarty to robiłam w tortownicy. Wielkie ułatwienie bo boki można zdjąć;)

      Usuń
  11. Pysznie :) Lubię tarty :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł.dzieki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale :)
    Chyba będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń