24 października

Sernik na zimno z wiejskich serków z prosem ekspandowanym i musem mango

Lekki, delikatny, bardzo bardzo smaczny. Mało słodki, więc coś co najbardziej lubię, 
ale fanatycy słodyczy muszą go troszeczkę dosłodzić, myślę że do musu mango można śmiało dodać 2 łyżki miodu.

Składniki:
400 gram serka wiejskiego
galaretka truskawkowa
szklanka prosa ekspandowanego firmy Lestello
małe opakowanie herbatników

na mus mango:
1 mango
żelatyna 
odrobina wody


Przygotowanie:
Na samym początku gotujemy wodę w której rozpuścimy galaretkę truskawkową. Na 1 opakowanie galaretki odmierzamy nie więcej niż 100 ml. Serek miksujemy na gładki krem. Mieszamy 
z wystudzoną galaretką. odstawiamy na chwilę.

W tym czasie możemy przygotować mus mango. Mango obieramy ze skóry, wydrążamy pestkę 
i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, mieszamy ze zmiksowanym mango. odstawiamy do stężenia na chwilę.

Wracamy do masy serowej, którą mieszamy z 1 szklanka prosa ekspandowanego.
Formę wykładamy folią spożywczą. 
Na spodzie układamy ciastka, następnie wykładamy masę serową a na sam wierzch mus mango! 




3 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger