Naleśniki robiłam już na sto sposobów, używałam różnych mąk, robiłam z mlekiem i z wodą
i z piwem, po prostu różne. Te też niby są klasyczne ale po pierwsze z mąką idealną, ponieważ za taką uważam mąkę z Lubelli a po drugie z dżemem idealnym. Owocowa Rozkosz stworzyła coś naprawdę ekstra;) dżem malinowy z dodatkiem kopru włoskiego.
Przepis dodaje do naszej akcji Błyskawiczne Piątki na Facebooku, zapraszamy!
Przepis dodaje do naszej akcji Błyskawiczne Piątki na Facebooku, zapraszamy!
1,5 szklanki mąki poznańskiej
300 ml mleka
300 ml wody
2 jajka
szczypta soli
30 ml oleju
ulubiony dżem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz
Przygotowanie:
Jajka ucieramy mikserem, dodajemy sól, mleko,wodę, olej i mąkę. Ucieramy do powstania
jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię.
Wlewamy ciasto i smażymy z dwóch stron krótko z obu stron.
Naleśniki serwujemy z ulubionym dżemem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz. Jest po prostu przepyszny, lepszego nie jadłam;)
Koniecznie muszę wypróbować dżemu. Koper włoski? brzmi świetnie.
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają bardzo smacznie, ciekawi mnie przepis na naleśniki z piwem.
Mogłabyś mi podrzucić przepis? :)
dzięki ;) przepis wysłałam na pw;) po prostu zamiast 300 ml wody dajesz 300 ml piwa. Ciasto z dodatkiem piwa świetnie komponuje się z nadzieniem na słono np.feta i szpinakiem. Polecam!
UsuńMniam jak pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana!
UsuńWyglądają smacznie :) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń