niedziela, 16 października 2016

Ptasie mleczko

Jeśli tak jak ja lubicie słodycze... jeśli tak jak ja kochacie ptasie mleczko to koniecznie musicie je przygotować. Nie spodziewałam się takiego efektu, nigdy przenigdy to jest znacznie lepsze niż w oryginale, jest po prostu pyszne!!!

Ps.proponuje od razu podwoić porcję;)


Składniki:
3 białka
1 łyżka żelatyny spożywczej
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 ml śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w około 80 ml gorącej wody, pozostawiamy do wystudzenia. 
Białka ubijamy na sztywno. Niestety mój mikser odmówił posłuszeństwa, dlatego ja ubijam rózgą,
ale wy możecie użyć do tej czynności miksera. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier cały czas ubijając, a następnie wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę. moja była gęsta więc już jej nie ubijałam. Łączymy obie masy.
Gotową masę przelewamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą.
Odstawiamy na parę godzin do stężenia.