16 października

Ptasie mleczko

Jeśli tak jak ja lubicie słodycze... jeśli tak jak ja kochacie ptasie mleczko to koniecznie musicie je przygotować. Nie spodziewałam się takiego efektu, nigdy przenigdy to jest znacznie lepsze niż w oryginale, jest po prostu pyszne!!!

Ps.proponuje od razu podwoić porcję;)


Składniki:
3 białka
1 łyżka żelatyny spożywczej
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 ml śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w około 80 ml gorącej wody, pozostawiamy do wystudzenia. 
Białka ubijamy na sztywno. Niestety mój mikser odmówił posłuszeństwa, dlatego ja ubijam rózgą,
ale wy możecie użyć do tej czynności miksera. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier cały czas ubijając, a następnie wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę. moja była gęsta więc już jej nie ubijałam. Łączymy obie masy.
Gotową masę przelewamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą.
Odstawiamy na parę godzin do stężenia.


35 komentarzy:

  1. Ptasie mleczko to ja uwielbiam, z chęcią porwałabym cały ten talerz. Może w najbliższej przyszłości wypróbuję przepis. Świetne Ci wyszły, prezentują się świetnie ^^
    Pozdrawiam :)
    http://mysteryeternal.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana zapisuje sobie przepis i zrobię na deserek :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze ptasie mleczko jakie w życiu jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. folia spozywcz tzn.aluminiowa,cz przezroczysta?

    OdpowiedzUsuń
  5. ale wspaniałe,zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo prosty przepis, zobaczymy jak to wyjdzie :)

    pozdrowienia z eksperymentsobotni.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis jak najbardziej podłapuję, nawet nie przypuszczałam, że to takie łatwe w przygotowaniu, a jakie smakowite. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze mnie zastanawiało, jak właściwie się robi ptasie mleczko. A wychodzi na to, że jest bardzo proste do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, wypróbuję przepis przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  10. i weź tu człowieku nie jedz słodyczy :d

    OdpowiedzUsuń
  11. nie sądziłam że można go zrobić samemu :D super :) pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Od razu ma się ochotę je zjeść na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama bym teraz spróbowała takiego ;) Muszę zrobić ponownie;)

      Usuń
  13. Serio? To takie proste?! To ja robię! Uwielbiam ptasie mleczko, ale mieszkając poza Polską, mam mały dostęp do niego :(
    Dzięki za przepis! Już wiem co zagości u mnie na stole w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczny przepis. Ja oblałam kostki ciemna rozpuszczona czekolada.MEEGA!

    OdpowiedzUsuń
  15. A myslicie ze na biszkopcie i oblany czeolada bezdie pyszne
    ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, sama nawet o tym myślałam żeby zrobić to w formie ciasta ;) więc śmiało;)

      Usuń
  16. Angelika, co z tą śmietaną??? Ma być ubita jak bita śmietana czy raczej nie? Twoja była gęsta ... gdzie kupiłaś taką gęstą ... ???
    A jak Cię spotkam to Ci się oberwie za to ptasie mleczko, miało nie być słodyczy, a tu widać, że być muszą :) :)
    Nie mam śmietany bo już bym robiła, hahaha

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger