sobota, 8 października 2016

Tarta z jabłkami na kruchym spodzie bez cukru

Przyszła jesień a wraz z nią powróciły przyprawy korzenne. Tym razem propozycja tarty 
z jabłkami i cynamonem. 
Ciasto trochę inne ponieważ zamiast cukru użyłam suszonej żurawiny która osłodziła nam ciasteczko. 
Dodatkowo w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedziele" mamy dowolność wypieków, więc mój słodki wypiek dodaję do naszej akcji. 


Składniki:
120 gram mąki krupczatki
70 gram masła
1 jajko
40 gram żurawiny suszonej
1 łyżka śmietany
szczypta soli

około 1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu


Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy nożem do momentu, kiedy ciasto będzie 
przypominać kruszonkę. Dodajemy jajko, posiekaną żurawinę, sól, łyżkę śmietany. 
Zagniatamy ciasto. 
Zawijamy folią spożywczą, wkładamy do w lodów na 30 minut.

Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, odciskamy sok. Mieszamy jabłka z cynamonem. 
Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy na dno i boki formy. Zostawiamy trochę ciasta 
na wierzch. 
Na spód formy wyłożonej ciastem nakładamy jabłka wymieszane z cynamonem. 
Wierzch przykrywamy cienkimi paskami ciasta tworząc taki koszyczek.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.




Razem ze mną wypiekały: Basia, Dorota, Małgosia, Iwona, Magdalena, Dagmara, Joanna, Joanna, Edyta.