niedziela, 29 stycznia 2017

Ciasto czekoladowe a la torcik z kremem chałwowym

Wreszcie się doczekał aby ujrzeć światło dzienne ☺ Torcik urodzinowy dla mojej mamy! 
Poza moją mamą myślę że to ciasteczko będzie miało wiele zwolenników, może nawet nie całe ciacho a sam krem chałwowy. 
Lubisz chałwę? To jest przepis dla Ciebie! 😀

Składniki na ciasto:
80 g masła
150 g czekolady u mnie mleczna
1/2 szklanki mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem chałwowy:

300 dag chałwy
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka 
1/2 kostki masła

pozostałe:
owoce do dekoracji
pokruszona chałwa



Przygotowanie ciasta: 
Na początek dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.

W rondelku rozpuszczamy masło oraz połamaną czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. 

Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę.
W jednej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubite jajka oraz masę czekoladową, miksujemy na minimalnych obrotach do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka.


Przygotowanie kremu: Z pół litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy budyń. Mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę ciągle miksując. 

Na wystudzone ciasto wykładamy krem chałowy oraz ulubione owoce i pokruszoną chałwę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz