Wreszcie się doczekał aby ujrzeć światło dzienne ☺ Torcik urodzinowy dla mojej mamy!
Poza moją mamą myślę że to ciasteczko będzie miało wiele zwolenników, może nawet nie całe ciacho a sam krem chałwowy.
Lubisz chałwę? To jest przepis dla Ciebie! 😀
80 g masła
150 g czekolady u mnie mleczna
1/2 szklanki mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem chałwowy:
300 dag chałwy
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
1/2 kostki masła
pozostałe:
owoce do dekoracji
pokruszona chałwa
Przygotowanie ciasta:
Na początek dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.
W rondelku rozpuszczamy masło oraz połamaną czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę.
W jednej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubite jajka oraz masę czekoladową, miksujemy na minimalnych obrotach do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu: Z pół litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy budyń. Mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę ciągle miksując.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz