poniedziałek, 23 stycznia 2017

Ciasto Bounty bez pieczenia

Słodkości na Dzień Babci i Dziadka? Dlaczego nie! Po wielotygodniowej przerwie powróciłam do naszych słynnych weekendowych wypieków ;)  

 
Składniki:
na spód:
300 gram biszkoptów
100 gram masła

na masę kokosową:
1½ szklanki mleka 3,2%
300 g wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru

na czekoladową polewę:
100 g czekolady mlecznej
80 ml śmietany kremówki


Przygotowanie:
Spód: Biszkopty miksujemy i ucieramy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód formy.

Masa kokosowa: Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe. Masę kokosową musimy schłodzić w lodówce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy masę kokosową. Schładzamy w lodówce. Tężejącą masę wykładamy na ciasto.

Czekoladowa polewa: Śmietankę podgrzewamy w garnku, podgrzewamy ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
Masę czekoladową wylewamy na kokosową masę. Chłodzimy w lodówce.