Zapraszam na muffinki z rabarbarem, co prawda teraz nie pora na świeży rabarbar ale możemy tez użyć mrożonego. Przepis na muffiny został zapożyczony z bloga Tysia Gotuje;) Zapraszam kochani do Justyny, znajdziecie tam same wspaniałości na muffiny i nie tylko;)
Babeczki z rabarbarem, szybkie, smaczne, słodkie ale jakie zdrowe. Mój syn jak zresztą każde dziecko zachwyca się nimi do ostatniej sztuki.
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
0,5 szklanki maślanki
80 ml szklanki oleju
rabarbar
kruszonka:
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ucieramy do momentu powstania grudek.
Przygotowanie ciasta: Rabarbar kroimy na ok 0,5-1 cm kawałki.
Składniki suche tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypujemy do jednej miski i mieszamy.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre tj.jaja, maślanka, olej.
Do składników suchych dodajemy mokre składniki i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką do połączenia składników. Wrzucamy rabarbar, mieszamy.
Papilotki władamy do formy na muffiny. Masę wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości a następnie wierzch posypujemy przygotowaną i schłodzoną wcześniej kruszonką.
Uwielbiam muffinki a te wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko!
UsuńMuffinki dobre na wszystko! Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Może masz ochotę?
UsuńMuffinki uwielbiam. :-) Wyglądają rewelacyjnie. :-)
OdpowiedzUsuńtakie letnie smaki:)
OdpowiedzUsuńW przyszłym sezonie na pewno zamrożę trochę rabarbaru bo teraz już mi brakuje tego smaku
OdpowiedzUsuń