środa, 31 maja 2017

Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną

Zapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami na kruchym cieście. Tartę upiekłam kilka dni temu, właściwie zaraz po powrocie 
z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym, 
na danie z wykorzystaniem szparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam jedną 
z trzech nagród głównych;) jaką jest przewspaniała książka "Z miłości do smaku" gdzie polskie smaki podczas kulinarnej podróży przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycja. 
Już niebawem podzielę się fotorelacją;)

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
175 g masła
2 żółtka
sól


składniki na farsz:
kostka białego chudego twarogu
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2 białka
4 jajka
3 małe oscypki
kilka łyżek konfitury żurawinowej
sól ziołowa
pieprz cytrynowy
pęczek szparag
łyżka masła




Przygotowanie:
Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem 
i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.

Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy ją. Następnie odłamujemy jeszcze kawałek szparaga tak żeby od góry razem z kwiatem zostało nam ok 10 cm. Odłamane końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle z czosnkiem kilka minut. W tym czasie, w misce rozbijamy rózgą jajka, jogurt, ser, dodajemy sól, pieprz i podsmażone na maśle szparagi. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, układamy na wierzchu szparagi, pokrojonego w plastry oscypka i konfiturę żurawinową. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut.



2 komentarze: