Wiosna przyszła więc i w kuchni rozjaśniamy trochę kolory, mile widziana jest teraz zieleń, więc połączyłam zielone winogrona z żółtą galaretką.
Przy tej tarcie należy użyć formy na tartę z wyjmowanym spodem lub klasyczną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Moje batony przykleiły się do formy i ciężko je było wyjąć, ale podgrzewanie noża pomogło w krojeniu a podgrzanie łyżki do tortów pomogło w wyjęciu z formy.
Składniki na spód:
mieszanka zbożowych batonów od Helio - u mnie 8 szt ale czym więcej tym lepiej
ponieważ wyjdzie nam pyszny gruby spód
6 łyżek syropu klonowego
pozostałe składniki:
500 ml śmietanki 30 % tłuszczu
2 łyżki czubate cukru pudru
opakowanie żelatyny na 500 ml wody
kiść winogron
galaretka
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, dodajemy pokruszone batony. Podgrzewamy do połączenia składników oraz rozpuszczenia czekolady. Powstałą masą wykładamy spód naczynia na tartę. Wcześniej wykładając formę papierem do pieczenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej, następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz pod koniec ubijania wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zbożowy spód.
Pozostaje nam teraz rozpuścić galaretkę agrestową zgodnie z przepisem na opakowaniu, chociaż ja daję zawsze 50 ml wody mniej. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. A w tym czasie układamy winogron na masie śmietanowej, cale kulki lub połówki. Całość zalewamy tężejącą galaretką i chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
jaki pyszny deser ,i ten kolor !
OdpowiedzUsuńkolor najbardziej przyciągający, ale ten smak...mhmm pychotka mówię Wam;)
UsuńFajny pomysł na spód z batonów :D Lubimy takie szybkie desery :)
OdpowiedzUsuńJa też;) W tym deserze mamy wszystko w jednym i zbożowe batony i owoce i coś deserowego ;)
UsuńPrezentuje się bosko! Fajny sposób na spożytkowanie batonów zbożowych :)
OdpowiedzUsuńdziękuję kochana;)
Usuń