Jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad, zapraszam do mnie popołudniu;) Szczególnie zapraszam smakoszy czosnku i szpinaku!
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
sól, pieprz, świeże zioła
50 ml oleju
Składniki na farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku
50 gram masła
kostka chudego twarogu 200-250g
kilka ząbków czosnku
pieprz cytrynowy
sól
żółty wędzony ser do zapiekania
Składniki na sos:
kilka ząbków czosnku
1 jogurt naturalny
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zioła siekamy i dodajemy na sam koniec. Smażymy naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i rozmrożony odsączony szpinak. Smażymy
a zarazem odparowujemy przez kilka minut pozostałą wodę ze szpinaku, na koniec dodajemy sól, pieprz cytrynowy oraz pokruszoną kostkę sera białego. Mieszamy farsz.
Faszerujemy naleśniki, zwijamy w rulon lub kwadrat, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy kilka minut do czasu rozpuszczenia sera i podgrzania naleśników, ok 20 minut w 200 stopniach. Serwujemy z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Mniam:)
OdpowiedzUsuńtak myślisz? my na pewno lubimy i nic tego nie zmieni ;))))
UsuńPyszne danie :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń