piątek, 11 sierpnia 2017

Konfitura malinowa z cukrem żelującym Diamant

Pyszna konfitura z maliny podobnie jak z czerwonej porzeczki, idealny do kanapek lub naleśników.  Do przygotowania dżemu użyłam cukru żelującego Diamant, który sprawił, że owoce były gotowane krócej i nie straciły nic na swojej wartości i kolorze. 


Składniki:
3 kg maliny




Przygotowanie:

Owoce wsypujemy do garnka najlepiej z grubym dnem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż puszczą sok. Pozostawiamy do wystygnięcia. 
Do zimnego dżemu dodajemy cukier żelujący i ponownie gotujemy do zgęstnienia i rozpuszczenia cukru, dość często mieszając. Gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Słoiki pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej przykryte bawełnianą ściereczką lub jakimś kocykiem.




1 komentarz:

  1. Niestety za mało malinek mamy w tym roku aby zrobić z nich dżemy :( Jakoś nam dziwnie krzaczki uschły :/

    OdpowiedzUsuń