23 kwietnia

Kulebiaki z kapustą i pieczarkami

W tej edycji Ciasta na niedzielę Asia miała przyjemność wybrać rodzaj wspólnego pieczenia. Postawiła na ciasto drożdżowe. Tematem przewodnim akcji jest Drożdżówka bogato nadziana

Składniki na około 8 sztuk:
300 g mąki pszennej typ 650
15 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
100 ml letniej wody
70 ml letniego mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru


farsz:
500 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz



Przygotowanie:
Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Mojej wystarczyło 30 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Chłodną kapustę siekamy.
Pieczarki i cebulę siekamy i podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszamy dokładnie.

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut aż zaczną pracować.
Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kawałków, które lekko rozciągamy. Nakładamy farsz i sklejamy ciasto. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Ponownie odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w 180°C, na złoty kolor.



Razem wypiekały: Asia z Grunt to przepis, Gosia z Marcepanowy Kącik, Dorota z EsmeraldaZeSmakiem, Marzena z Kulinarna Maniusia

20 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne wytrawne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł :-) oj zjadłabym taką drożdżóweczkę ze smakiem :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Buła superancko nadziana! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mojej córki byłyby super.a ja też takimi nie pogardzę.Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni24 kwietnia 2016 10:16

    Wglądają bardzo apetycznie chyba się skuszę, dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jak pysznie :) dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię kapuśniaczki. Robiłam z kapustą i pieczarkami kilka dni temu. Są wyśmienite. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam!!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger