19 września

Kinder Country- szybkie ciasto bez pieczenia

Kolejny weekend i kolejne "Ciasto na niedziele" w facebookowej akcji. Co prawda u mnie w tym tygodniu było to ciasto na poniedziałek;)
Wspólnie z Szóste Niebo i Ewusiowe Smaki przygotowałyśmy błyskawiczne ciasto Kinder country.


Składniki:
350 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
250 g herbatników
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szklanki prażonej pszenicy + garść na wierzch

Przygotowanie:
Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.
200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypujemy prażoną pszenicę i mieszamy łyżką.
Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy czekolady mleczne, studzimy. Pozostałą śmietanę (150ml) ubijamy na sztywno, dolewając ostudzoną mleczną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.
Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylewamy masę ciemną. Wierzch posypujemy garścią prażonej pszenicy, wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.





9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, muszę kiedyś spróbować je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Ciasto jest bardzo, bardzo słodkie ale idealne na jesienna chandrę ;)

      Usuń
  2. Ależ super wygląda! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też zrobiłam dopiero wczoraj..dla mnie nie przypadło do smaku..dzięki za wspólne pichcenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. z chęcią skosztowałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe ciasto. Uwielbiam kinder country, więc koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. szybkie i efektowne, dziękuję za wspólne pieczenie! pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny, gdzie znajdę pszenicę prażoną? W hipermarkecie będzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kaulandzie na wagę kupowałam. Porcja do tego ciasta kosztowała 1zl.

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger