Leszcz na parze z sosem musztardowym, prosty przepis i wyjątkowo smaczna ryba,nasza polska, łatwo dostępna, a sos musztardowy jest świetnym uzupełnieniem, smakuje wybornie.
Składniki:
jeden lub dwa filety z polskiego leszcza
większa szczypta pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól
sos sojowy
majeranek
sok z połowy cytryny
jeden lub dwa filety z polskiego leszcza
większa szczypta pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól
sos sojowy
majeranek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Filety myjemy, osuszamy, osuwamy ości przynajmniej te większe. Chociaż dobrze byłoby usunąć pęseta również te mniejsze. Filety marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym, czosnku świeżym majeranku. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie gotujemy rybę na parze. Moja gotowała się 20 minut.
Sos musztardowy:
Składniki:
2 łyżki musztardy chrzanowej
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżka masła do smażenia
2 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
300 ml wody
wasabi, ilość zależy od naszych kubków smakowych
Przygotowanie:
Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy cały czas mieszając. Dodajemy wodę, cały czas mieszając szybko i energicznie, musimy uważać aby nie powstały grudki. Dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodajemy śmietanę i odrobinę wasabi.
No kochana super danie :-)
OdpowiedzUsuń