Sos boloński, jeden z podstawowych sosów jakie robi się i jada z makaronem. Klasyk nad klasyką, ale niezwykle pyszny.
Przede wszystkim uwielbiany przez dzieci, coś na ten temat wiem;)
W moim rodzinnym domu często mięso zastępowało się kiełbasą, niby już nie to samo ale tak dla odmiany ;) był pyszny, nie mniej niż oryginał;))
200 gram makaronu spaghetti
500 gram mięsa mielonego
300 ml passaty pomidorowej
100 gram żółtego sera
1 cebula
sól, pieprz, dużo świeżej bazylii
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżej posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 10 minut.
Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti posypanym startym żółtym serem. najlepiej parmezanem.
Pyszny obiadek kochana :)miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu;)
UsuńUwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńbo klasyka jest zawsze najlepsza;)
Usuńmoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńwidzę że obie lubimy makarony ;) i sos boloński :)
Usuń