W tym roku karnawał rozpoczynamy pączusiami z dodatkiem serka ricotta. Małe, pulchne smakołyki znikają z talerza raz, dwa.
250 g serka ricotta
75 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Serek ricotta ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilię ciągle ucierając wszystko mikserem. Powinna nam wyjść masa znacznie gęstsza niż na naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron jak pączki w temperaturze nie zbyt wysokiej żeby zdążyły usmażyć się w środku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Z ricottą jeszcze nie robiłam, ale kocham ten serek więc na pewno mi posmakują!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/
Ja też pierwszy raz ale całkiem udany :-):-):-)
UsuńPyszne bardzo chętnie zabrała bym kilka :)
OdpowiedzUsuńTak szybko znikały że więcej i tak nie byloby jak kilka :):):)
Usuń