Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem;) Schab idealny na elegancki obiad. Przygotowuje się go dosyć szybko i dość szybo znika;)
kotlety schabowe około 1-1,5 cm
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sos:
300 ml śmietanki 30 %
2 łyżki musztardy
czosnek 1 ząbek
1 łyżeczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka ale nie powinny być zbyt cienkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy schab z obydwu stron na rumiano. Następnie odkładamy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę, czosnek, zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok, który wypuściło usmażone mięso i całość mieszamy. Gotujemy ok. 3 minut, następnie wkładamy do sosu mięso i dusimy jeszcze co najmniej około 10 -15 minut.
Bardzo ładnie zrobione zdjęcie. Schab kusi wręcz :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgorzato. Częstuj się proszę :)
UsuńZdjęcie piękne, aż bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń