Zapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami na kruchym cieście. Tartę upiekłam kilka dni temu, właściwie zaraz po powrocie
z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym,
z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym,
na danie z wykorzystaniem szparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam jedną
z trzech nagród głównych;) jaką jest przewspaniała książka "Z miłości do smaku" gdzie polskie smaki podczas kulinarnej podróży przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycja.
z trzech nagród głównych;) jaką jest przewspaniała książka "Z miłości do smaku" gdzie polskie smaki podczas kulinarnej podróży przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycja.
Już niebawem podzielę się fotorelacją;)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
175 g masła
2 żółtka
sól
składniki na farsz:
kostka białego chudego twarogu
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2 białka
4 jajka
3 małe oscypki
kilka łyżek konfitury żurawinowej
sól ziołowa
pieprz cytrynowy
pęczek szparag
łyżka masła
Przygotowanie:
Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem
i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.
Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy ją. Następnie odłamujemy jeszcze kawałek szparaga tak żeby od góry razem z kwiatem zostało nam ok 10 cm. Odłamane końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle z czosnkiem kilka minut. W tym czasie, w misce rozbijamy rózgą jajka, jogurt, ser, dodajemy sól, pieprz i podsmażone na maśle szparagi. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, układamy na wierzchu szparagi, pokrojonego w plastry oscypka i konfiturę żurawinową. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut.
Smacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńBrawka :D Tarta musi być mega pyszna z tym oscypkiem :D
OdpowiedzUsuń