niedziela, 5 listopada 2017

Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych

Mega kruche ciasteczka orzechowe z rodzynkami, mówię Wam można się zakochać ;) Są na tyle uniwersalne, że można dodać do nich kawałki czekolady lub innych dodatków lub polać je poprostu czekoladą ;) Ale uwaga...uzależniają!
Przepis dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę"

Składniki:
100 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
20 g mąki ryżowej
50 g posiekanych orzechow włoskich
4 łyżki płynnego oleju kokosowego
4 łyżki miodu
3 łyżki masła orzechowego




Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy. Dodajemy mokre, zagniatamy ciasto. Można to zrobić widelcem ;) A teraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ustawiając grzanie góra - dół.
Z ciasta formujemy kulki, kładziemy na papierze do pieczenia i spłaszczamy je. Pieczemy 12-15 minut, pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia.



9 komentarzy:

  1. Pochrupałabym takie ciasteczka. Dziękuję za orzechowy tydzień :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne do pochrupania :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajnie spieczone :) uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie używałam do tej pory mąki ryżowej, ale muszę ją kupić. Coraz więcej fajnych rzeczy widzę na blogach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I jeszcze jak są tak fajnie na chrupiąco przypieczone to już w ogóle pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe i mocno orzechowe - tak lubię :) Dzięki Kochana za udział w akcji i wspólne wypiekanie. Zapraszam do zabawy również w kolejnym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności orzechowe; dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń