26 listopada

Domowy dżem z ananasa z cukrem żelującym Diamant

Czy jest ktoś kto nie lubi dżemów? Ja uwielbiam, a dżem ananasowy szczególnie. Zwłaszcza ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki, intensywnie owocowy.

Składniki:
1,5 kg dojrzałego ananasa bez skóry
pół kilograma cukru żelującego 3:1
1 szklanka wody



Przygotowanie:
Obieramy ananasa, usuwając środek i kroimy miąższ w niewielkie kawałki. Gotujemy wodę 
i dodajemy miąższ ananasa. Całość gotujemy przez pół godziny, często mieszając. Następnie blendujemy ale tak zeby powstały nam grudki. Dżem pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnego dodajemy cukier żelujący, dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru 
i zgęstnienia dżemu. Jeszcze gorący dżem ananasowy umieszczamy w wyparzonych wcześniej słoikach. Odwracamy do góry dnem.



4 komentarze:

  1. ananasowego nie jadłam,samego ananasa uwielbiam więc dżemik pewnie również pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziemik jak dla mnie smakuje jeszcze lepiej niż sam ananas ;)

      Usuń
  2. Domowy dżemik zawsze pycha :D Ananasowego jeszcze nigdy nie robiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jesli zrobicie kiedyś, dajcie znać jak smakowało :)

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger