wtorek, 14 listopada 2017

Domowy makaron uniwersalny

Światowy Dzień Makaronu był 25 października wtedy też powstał mój makaron ;) 
ale jak to u makaronoholików został pożarty od razu.
Do prawdziwego domowego makaronu nie dodajemy wody, powstaje on z mąki i jajek. 
Taki makaron może być od razu ugotowany, może być też wysuszony i przechowywany np.w papierowej torebce. 

Składniki:
ok 1,5 szklanki maki
2 jajka



Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Będzie dośc cieżkie i twarde.
Ugniatamy długo,aż osiągnie jednolitą konsystencje i elastyczność. 
Ciasto przykrywamy ściereczką na kilka minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Rozkładamy na ściereczce i zostawiamy bez przykrycia na 30 minut aby przeschło.
Po tym czasie kroimy cienko nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.