poniedziałek, 20 listopada 2017

Szarlotka sypana

Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, aby patrzeć jak wszyscy będziemy przygotowywać ciasto na piernik dojrzewający, bo przecież do tego czasu zostało aby parę dni. A ja powoli szykuję listę świątecznych ciast, jednym z nich będzie własnie sypana szarlotka która się z Wami dzielę.
Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, a czas pieczenia taki jak przy każdej innej więc wszystko przemawia za tym żeby stała się numerem jeden i u Was ;)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej lub razowej -
wszystko zależy od waszych upodobań smakowych
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 gram masła
6 dużych lub 8 mniejszych jabłek
1 opakowanie cukru wanilinowego cynamonowego




Przygotowanie:
Składniki suche tj.mąka, cukier, bułka tarta, proszek do pieczenia mieszamy w misce.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na plasterki lub nożem na mniejsze kawałki 
np.w kostkę.
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wysypujemy 1/3 objętości suchych składników. Na to nakładamy połowę porcji jabłek, posypujemy połową opakowania cukru wanilinowego cynamonowego, następnie suche składniki czyli połowa pozostałej porcji, pozostałe jabłka, 
cukier wanilinowy cynamonowy i suche składniki. Na samym wierzchy układamy pokrojone 
w plastry masło, które po rozpuszczeniu przeniknie przez ciasto i jabłka na sam spód, 
tworząc z wierzchu maślaną skorupkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut, ustawiając grzanie góra-dół.