środa, 15 listopada 2017

Słoneczna zupa dyniowo-kokosowa

Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka.

Składniki na 4-6 porcji:
1 kg obranej i oczyszczonej z pestek dynii
1 por
1 marchewka
50 g masła
100 gram wiórek kokowoych
2 - 3 litry wody
sól, pieprz, odrobina curry
ostra wędzona paryka



Przygotowanie:
Dynie obieramy, oczyszczamy, kroimy w kostkę smażymy na maśle 8-10 minut, aż dynia się zarumieni.
Przekładamy do garnka, następnie robimy to samo z porem i marchewką. Mieszamy warzywa. Dodajemy wiórki kokosowe, zalewamy woda i gotujemy do miękkości warzyw, ok 30 minut pod przykryciem.
Teraz doprawiamy według uznania, solą, pieprzem, wędzoną papryką i odrobina curry.
Ponownie gotujemy kila minut, a na koniec miksujemy i gotowe.