15 listopada

Słoneczna zupa dyniowo-kokosowa

Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka.

Składniki na 4-6 porcji:
1 kg obranej i oczyszczonej z pestek dynii
1 por
1 marchewka
50 g masła
100 gram wiórek kokowoych
2 - 3 litry wody
sól, pieprz, odrobina curry
ostra wędzona paryka



Przygotowanie:
Dynie obieramy, oczyszczamy, kroimy w kostkę smażymy na maśle 8-10 minut, aż dynia się zarumieni.
Przekładamy do garnka, następnie robimy to samo z porem i marchewką. Mieszamy warzywa. Dodajemy wiórki kokosowe, zalewamy woda i gotujemy do miękkości warzyw, ok 30 minut pod przykryciem.
Teraz doprawiamy według uznania, solą, pieprzem, wędzoną papryką i odrobina curry.
Ponownie gotujemy kila minut, a na koniec miksujemy i gotowe. 





8 komentarzy:

  1. Nasze smaki :D Zupa dyniowa na wytrawne lub słodko to coś co jemy z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego słoneczka na talerzu dzisiaj mi trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozgrzewająca zupa dyniowa na dziś to jest dobry pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka piękna i słoneczna ta Twoja zupka ;) poprawa humoru gwarantowana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Też często robię taką zupę, jest pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa dyniowa to jest zawsze coś wspaniałego, ma świetny smak, jest rozgrzewająca i sycąca, a do tego ten słoneczny kolor. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dynię uwielbiam pod każdą postacią, jednak jakoś zupa mi nie podchodzi. Może muszę spróbować ponownie, bo tak wiele osób ją chwali.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej zupy z wiórkami jeszcze nie jadłam :) apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger