20 listopada

Szarlotka sypana

Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, aby patrzeć jak wszyscy będziemy przygotowywać ciasto na piernik dojrzewający, bo przecież do tego czasu zostało aby parę dni. A ja powoli szykuję listę świątecznych ciast, jednym z nich będzie własnie sypana szarlotka która się z Wami dzielę.
Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, a czas pieczenia taki jak przy każdej innej więc wszystko przemawia za tym żeby stała się numerem jeden i u Was ;)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej lub razowej -
wszystko zależy od waszych upodobań smakowych
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 gram masła
6 dużych lub 8 mniejszych jabłek
1 opakowanie cukru wanilinowego cynamonowego




Przygotowanie:
Składniki suche tj.mąka, cukier, bułka tarta, proszek do pieczenia mieszamy w misce.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na plasterki lub nożem na mniejsze kawałki 
np.w kostkę.
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wysypujemy 1/3 objętości suchych składników. Na to nakładamy połowę porcji jabłek, posypujemy połową opakowania cukru wanilinowego cynamonowego, następnie suche składniki czyli połowa pozostałej porcji, pozostałe jabłka, 
cukier wanilinowy cynamonowy i suche składniki. Na samym wierzchy układamy pokrojone 
w plastry masło, które po rozpuszczeniu przeniknie przez ciasto i jabłka na sam spód, 
tworząc z wierzchu maślaną skorupkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut, ustawiając grzanie góra-dół.




13 komentarzy:

  1. To jest bardzo, ale to bardzo ciekawy pomysł!
    Ale jeszcze nie miałam odwagi go wypróbować...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Ja szarlotkę sypaną robię z kaszy mannej :-) też wychodzi pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. My mamy zamiar tyle ciast upiec, że tylko czasu nam brakuje xD Ale na taką szarlotkę zawsze mamy ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Taką szarlotkę lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sypaną szarlotkę uwielbiam za to, że można ją za każdym razem robić troszkę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka sypana to zdecydowanie jedno z ulubionych ciast jesienią :) Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jesień szarlotka jest obowiązkowa :) Najlepiej z jak największą ilością jabłek i do tego aromatyczny cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotki :) Sypanej jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę koniecznie spróbować! U mnie dziś szarlotka bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger