27 stycznia

Domowe naleśniki tortilla

Bardzo często kupowałam w sklepie gotowe naleśniki do przygotowania tortilli, 
do czasu gdy spróbowałam usmażyć je pierwszy raz w domu. Czy są lepsze? 
Nie wiem są zupełnie inne 
ale nam bardzo smakowały. Przygotowane tortille były tylko z warzywami i to połączenie bardzo dobrze smakowało. Myślę, że są tak proste w przygotowaniu, że już chyba gotowych 
nie kupię.

Składniki na 15 małych placków:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu
2/3 szklanki wrzącej wody



Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i smalec. Stopniowo wlewamy wrzącą wodę mieszając energicznie składniki rózgą. Zagniatamy ciasto ręką i formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą 
i odstawić na 1 godzinę.
Po godzinie ciasto dzielimy na 15 równych części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką lub folia miskę i ponownie odstawiamy na 30.
Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, powinny nam wyjść okrąglę cienkie placki. Kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni. Po około 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 30 sekund. 

Porada autorki oryginalnego przepisu: Aby łatwiej było zawijać tortillę z nadzieniem lub kroić ją na chipsy, usmażone tortille trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać.
Ja je podgrzewałam przed zwinięciem.
                        Przepis zaczerpniety z bloga Kwestia Smaku

2 komentarze:

  1. Nie używam smalcu. Jak myślisz, czy można zastąpić masłem lub olejem?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger