Czy jest na sali osoba, która lubi ciasta bez pieczenia? Tak, tak wiem, żartowniś ze mnie ;) wszyscy lubimy ciasta bez pieczenia, a ja szczególnie.
Po pierwsze robi się je szybciej, po drugi szybciej też się je zjada;) po 3 są tak samo pyszne jak te tradycyjne pieczone ;)
A takie ciasto znacie? To ciasto to przeróbka klasycznego 3 bita, użyłam innych składników smakowo i inaczej je po prostu złożyłam. Mówię Wam pychota!
Składniki:
1 opakowanie herbatników pełnoziarnistych np. Bonitki z Biedronki 250 gram
1 puszka masy o smaku kukułka
660 ml śmietanki 30-36%(3 kubki)
1 budyń o smaku tofi
100 gram masła
500 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce do oprószenia lub kakao
Wykonanie kremu budyniowego:
Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę. Rozprowadzamy w niej zawartość torebki z budyniem. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po dokładnym wystudzeniu miksujemy masę z miękkim masłem.
Wykonanie ciasta:
Formę o wymiarach ok 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy. Napisałam przy wymiarach około ponieważ ja nie mając takiej blachy zrobiłam w 2 keksówkach.
Na dno formy wykładamy pojedynczą warstwę herbatników.
Ubijamy śmietankę, wykładamy na herbatniki, następnie warstwa herbatników, na to masa kukułkowa, herbatniki, masa budyniowa, czekolada otarta lub kakao.
ale super jest to ciasto
OdpowiedzUsuńbyło pyszne ;)
Usuńgdzie taką masę kupiłaś ? z chęcią wypróbuje przepis
OdpowiedzUsuńu mnie były w okresie świąt w carrefour
UsuńKażda warstwa prezentuje się tak pysznie <3
OdpowiedzUsuńdziękuję dziewczyny ;)
Usuń