11 stycznia

Ciasto kukułka bez pieczenia

Czy jest na sali osoba, która lubi ciasta bez pieczenia? Tak, tak wiem, żartowniś ze mnie ;) wszyscy lubimy ciasta bez pieczenia, a ja szczególnie. 
Po pierwsze robi się je szybciej, po drugi szybciej też się je zjada;) po 3 są tak samo pyszne jak te tradycyjne pieczone ;)
A takie ciasto znacie? To ciasto to przeróbka klasycznego 3 bita, użyłam innych składników smakowo i inaczej je po prostu złożyłam. Mówię Wam pychota!

Składniki:
1 opakowanie herbatników pełnoziarnistych np. Bonitki z Biedronki 250 gram
1 puszka masy o smaku kukułka
660 ml śmietanki 30-36%(3 kubki)
1 budyń o smaku tofi
100 gram masła
500 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce do oprószenia lub kakao





Wykonanie kremu budyniowego:
Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę. Rozprowadzamy w niej zawartość torebki z budyniem. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po dokładnym wystudzeniu miksujemy masę z miękkim masłem. 

Wykonanie ciasta:
Formę o wymiarach ok 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy. Napisałam przy wymiarach około ponieważ ja nie mając takiej blachy zrobiłam w 2 keksówkach.
Na dno formy wykładamy pojedynczą warstwę herbatników. 

Ubijamy śmietankę, wykładamy na herbatniki, następnie warstwa herbatników, na to masa kukułkowa, herbatniki, masa budyniowa, czekolada otarta lub kakao.


6 komentarzy:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger