19 lutego

Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami

Biała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich.


Składniki:
na ciasto:
210 gram maki
100 gram masła
1 jajko


na masę chrzanową:
300 gram śmietany 18 %
2 czubate łyżki chrzanu
pieprz, sól
100 ml bulionu warzywnego
5 szy suszonego pomidora posiekanego
2 jajka


na farsz:
5 pieczarek
2 pętka białej kiełbasy
3 łyżki kukurydzy konserwowej
pęczek natki pietruszki
cebula



Przygotowanie:
Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie rózgą.

W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule.
Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy.

Po 30 minutach w lodówce wyjmujemy ciasto, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Widelcem nakłuwamy ciasto przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy.

Na podpieczone ciasto wylewamy 1/2 masy chrzanowej, posypujemy kukurydzą, cebulą i połową pieczarek. Następnie wylewamy drugą część masy serowej, wyrównujemy. Teraz wykładamy białą kiełbasę pokrojoną w plasterki i pozostałe pieczarki.
Wkładamy do piekarnika, który cały czas się nagrzewał na 30 minut, ustawiają piekarnik góra dół.
Po tym czasie zmieniamy ustawienie piekarnika na grzanie górną grzałką i dopiekamy 10 minut.
Wyjmujemy, posypujemy natka pietruszki.

Porada: Do tarty możemy użyć mąki bezglutenowej lub pełnoziarnistej wtedy będzie bardziej fit ;)


Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .

16 komentarzy:

  1. Ojjjj takiej tarty jeszcze nie widziałam!! Kocham chrzan, głownie daję go spartańsko na ... kanapki ;) a tu proszę, taka tarta. Chyba polecę do sklepu po słoiczek i poczynię to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na wielkanocne śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi tu pachnie świątecznie ;))))
    To fajna alternatywa dla tradycyjnej białej "z wody" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne!
    Zrobię mężowi...

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko ! : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje z tymi uroczymi gwiazdkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super !!! Tarty to moja specjalność. Ten przepis zapisuję w swojej zeszycie z inspiracjami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swojska i pyszna propozycja - takie zawsze się sprawdzają i wszystkim smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa propozycja! Do tego prezentuje się fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetycznie! Dzięki Tobie już też zaczniemy myśleć o świętach :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne urozmaicenie na wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowity pomysł. Ale jak to już bez obiadu w Wielkanoc? Zdziwiłam się 😃

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo fajny pomysł na dodanie białej kiełbasy :-) chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ha ha, też ostatnio robiłam tartę z białą kiełbasą, ale w zupełnie innym wydaniu. Wkrótce przepis pojawi się u mnie na blogu, a tymczasem nacieszę oczy Twoją propozycją :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie to pyszne, świetna propozycja na wielkanocny stół!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pachnie aż tutaj, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger