Biała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich.
na ciasto:
210 gram maki
100 gram masła
1 jajko
na masę chrzanową:
300 gram śmietany 18 %
2 czubate łyżki chrzanu
pieprz, sól
100 ml bulionu warzywnego
5 szy suszonego pomidora posiekanego
2 jajka
na farsz:
5 pieczarek
2 pętka białej kiełbasy
3 łyżki kukurydzy konserwowej
pęczek natki pietruszki
cebula
Przygotowanie:
Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie rózgą.
W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule.
Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy.
Po 30 minutach w lodówce wyjmujemy ciasto, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Widelcem nakłuwamy ciasto przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy.
Na podpieczone ciasto wylewamy 1/2 masy chrzanowej, posypujemy kukurydzą, cebulą i połową pieczarek. Następnie wylewamy drugą część masy serowej, wyrównujemy. Teraz wykładamy białą kiełbasę pokrojoną w plasterki i pozostałe pieczarki.
Wkładamy do piekarnika, który cały czas się nagrzewał na 30 minut, ustawiają piekarnik góra dół.
Po tym czasie zmieniamy ustawienie piekarnika na grzanie górną grzałką i dopiekamy 10 minut.
Wyjmujemy, posypujemy natka pietruszki.
Porada: Do tarty możemy użyć mąki bezglutenowej lub pełnoziarnistej wtedy będzie bardziej fit ;)
Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .
Ojjjj takiej tarty jeszcze nie widziałam!! Kocham chrzan, głownie daję go spartańsko na ... kanapki ;) a tu proszę, taka tarta. Chyba polecę do sklepu po słoiczek i poczynię to cudo!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na wielkanocne śniadanie
OdpowiedzUsuńCoś mi tu pachnie świątecznie ;))))
OdpowiedzUsuńTo fajna alternatywa dla tradycyjnej białej "z wody" :)
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZrobię mężowi...
Świetny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko ! : )
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje z tymi uroczymi gwiazdkami :)
OdpowiedzUsuńSuper !!! Tarty to moja specjalność. Ten przepis zapisuję w swojej zeszycie z inspiracjami:)
OdpowiedzUsuńSwojska i pyszna propozycja - takie zawsze się sprawdzają i wszystkim smakują :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja! Do tego prezentuje się fajnie :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie! Dzięki Tobie już też zaczniemy myśleć o świętach :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne urozmaicenie na wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł. Ale jak to już bez obiadu w Wielkanoc? Zdziwiłam się 😃
OdpowiedzUsuńOoo fajny pomysł na dodanie białej kiełbasy :-) chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńHa ha, też ostatnio robiłam tartę z białą kiełbasą, ale w zupełnie innym wydaniu. Wkrótce przepis pojawi się u mnie na blogu, a tymczasem nacieszę oczy Twoją propozycją :)
OdpowiedzUsuńJakie to pyszne, świetna propozycja na wielkanocny stół!
OdpowiedzUsuńPachnie aż tutaj, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń