czwartek, 22 lutego 2018

Zupa brokułowa

Chociaż brokuł jest dostępny cały rok, to tak ta zupa skojarzyła mi się typowo wiosennie, chyba już potrzebuje wiosny. Słońca, zieleni, cieplejszych temperatur. Na szczęscie do kalendarzowej wiosny został już tylko miesiąc, może wtedy wszytsko się zmieni.
A ja tymczasem zapraszam na lekką, świeżą zupę z brokułem i makaronem.

Składniki:
brokuł
2 marchewki
1 pietruszka lub seler
wody ok 2 l
100 ml śmietany 36 %
2 liście laurowe
4 ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
świeże zioła: koperek i natka pietruszki
makaron:duże świdry lun inny ulubiony




Przygotowanie:
W garnkugotujemy wodę, dodajemy marchew, i pietruszkę pokrojone w kostkę oraz przyprawy: 
ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czsie dodajemy bokrojonego w mniejsze kawałki brokuła, posiekana natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. 
Gotuję do miękkości brokuła a w końcowym etapie przygotowania zupy dodajemy śmietankę 
i zogotowujemy. Zupę serwujemy z makaronem, który mogliśmy ugotowac w zupie lub tak jak ja oddzielnie. Nie lubię gotować makaronu w zupie, ponieważ często wychodzi z niej taki kit.
A więc makaron wybieramy swój ulubiony, ja wybralam duże świdry i gotujemy go zgodnie 
z przepisem na opakowaniu.