23 lutego

Serek kanapkowy na bazie jogurtu greckiego

Kilka dni temu przeczytałam na Facebuku w jednej z grup kulinarnych przepis na serek 
a'la almette, a że przepis był prosty a ja takie lubię najbardziej pobiegłam do sklepu po jogurt grecki i zadziałałam. Czas przygotowania zajmuje nam nie więcej niż 5 minut, czas oczekiwania to co najmniej cała noc plus jeszcze kilka godzin w dzień ale dla tego smaku warto czekać. Mówię Wam on jest wspaniały, delikatny, kremowy i możemy użyć dodatków jakie chcemy 
i na jakie mamy tylko ochotę ;)

Składniki:
600 gram jogutu greckiego
1 płaska łyżeczka soli
pęczek szczypiorku


dodatkowo:
sznurek
gaza lub tetra




Przygotowanie:
W większej miseczce mieszamy dokładnie jogurt grecki z solą i szczypiorkiem. Następnie przekładamy na większą gazę lub tetrę, zawiązujemy u góry, wieszamy i zostawiamy na kilka godzin nad zlewem ewentualnie miską aby ociekła serwatka. Na noc serek wkładamy do lodówki a na śniadaniu już delektujemy się jego pysznym smakiem.




11 komentarzy:

  1. Jest niemalże pewne, że serek smakuje lepiej niż oryginał! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooh my goodness – that looks so flippin good..!love it dear..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  3. My uwielbiamy robić też ten serek na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł z tym serkiem, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam moje -serowe-dziecko zachwycone, to chyba najlepsza recenzja ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne! W życiu bym nie wpadła, że można coś takiego zrobić pysznego z paru składników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne, musze zrobić, to na 100% się rozpływa w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś niezwykłego, jak to możliwe, że zwykły niemal jogurt w kilkanaście godzin zmienił się w tak cudny serek, kruchy i smarowny? Nie potrzebuje żadnych specjalnych warunków ani składników... No niesamowite... Muszę to wypróbować! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger