14 lutego

Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym

Dzisiaj zapraszam na drugą propozycje śniadania, które z okazji tego szczególnego dnia możemy zaserwować ukochanej osobie do łóżka. 
Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat.


Składniki na 2 porcje placków:
oliwa do smażenia placków
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 ziemniak
1 średni burak
1 marchewka
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz


na sos chorizo:
100 gram chorizo
łyżka koncentratu pomidorowego
bulion lub woda do sosu aby stał się lekko płynny
suszone pomidory w zalewie lub przyprawa suszone pomidory
sól
pieprz


dodatkowo:
2-4 jajka
woda
ocet
sól




Przygotowanie:
Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.

Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone pomidory lub przyprawę. Po kilku chwilach smażenia podlewamy wodą lub bulionem u mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok.
Na drugiej patelni smażymy 4 plasterki kiełbasy na chipsy.

W rondelku gotujemy wodę około 1 litra. Dodajemy sól i ocet 2 łyżki.
Świeże jajka, bo świeżość jest najważniejsza wbijamy do miseczki, każde osobno. W momencie zagotowania wody, mieszamy ją łyżką w celu wytworzenia tzw. wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno.

Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo.

7 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł :) zapowiadają się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pogniewam się jak zaprosisz mnie na taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry pomysł! Proszę mnie ująć również w zaproszeniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo wykwintne danie.
    I ja się wpraszam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto i elegancko. :) Dla mnie też poproszę taki zestaw. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger