niedziela, 4 lutego 2018

Potrójne babeczki kokosowe a'la kokosanki

Kruche na zewnątrz i miękkie w środku – kokosanki, smakują wyśmienicie. Tak samo smakują właśnie moje kokosowe babeczki. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez kilka dni ale u nas wytrzymały tylko dwa ;) .

Składniki na 9 sztuk babeczek:
1 jajko
1/4 szklanki oleju
300 ml mleka kokosowego
1 szklanka mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru
szczypta soli


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C.
Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe.
Połączyć mokre składniki z suchymi, lekko wymieszać, nie wyrabiając.
Nakładać łyżką do foremek.
Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut, aż babeczki będą lekko złote.
Ja piekłam 2 etapowo 25 minut góra dół i 20 sam dół.