29 kwietnia
Kolorowy galaretkowy deser
Lato w pełni, no dobra wiosna ale bardzo ciepła ;) w sam raz na to majówkowe słoneczko mam dla Was uroczy, kolorowy deser. Bardzo prosty w przygotowaniu a efekt zniewalający.
Już kiedyś podobny deser zrobiłam i przepis znalazł się na blogu, wtedy wykorzystałam jogurt naturalny i żelatynę. Tym razem zrobiłam wersję bardziej kolorową, z wykorzystaniem samych galaretek, jogurtu greckiego oraz pysznych herbatników black od firmy Cukry Nyskie.
19 kwietnia
Penne rigate z sosem bolognese
Jak nie mam pomysłu na obiad ewentualnie czasu na gotowanie, tak jak dzieje się to teraz kiedy przyszły ciepłe dni i dzieciaki ciągną na dwór sięgam do szafy po makarony.. A jak makarony to i sosy, tym razem na pierwszy ogień poszła passata pomidorowa od Jamar, mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie to zawsze z całej porcji makaronu, żeby było na dwa dni.
18 kwietnia
16 kwietnia
Różowe naleśniki budyniowe
Dzień dobry! Plan mam taki, że wracamy do akcji "Pomysł na śniadanie" i co poniedziałek
z samego rana będą pojawiać się śniadaniowe propozycje. Dzisiaj przed Wami propozycja
na słodko, ale właściwie na słono również możemy ją przerobić nie dodając cukru.
Delikatne, cieniutkie a do tego bardzo elastyczne. Takie naleśniki przygotowujemy podobnie jak klasyczne ciasto naleśnikowe. Dodajemy tylko budyń, ale ciasto powinno być nadal płynne.
Do środka dodajemy budyń waniliowy lub smakowy, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Ja dodałam budyń malinowy, dzięki temu naleśniki uzyskały fajny kolor i smak.
09 kwietnia
Prosty sernik z wiaderka z brzoskwiniami
Maślany, delikatny i zawsze się udaje. Nie dość że pyszny to jeszcze przygotujemy go
w kilka minut. Nic tylko piec.
Sernik możemy upiec na spodzie z herbatników, kruchym lub
bez spodu. Mój został przygotowany na spodzie z kruszonych herbatników z dodatkiem
masła i brzoskwiniami w pięknym słoneczny kolorze, aromatycznym smaku.
Jeśli chodzi o brzoskwinie są szczególnie bogate w witaminy, głównie witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i poprawić stan skóry.
06 kwietnia
"Greckie" placuszki rybne
Dzień dobry! Kto jeszcze przed obiadem i szuka szybkiej inspiracji? Polecam się ja i moje placuszki rybne, a greckie ponieważ do ich przygotowania wykorzystana została ryba po grecku.
Mówię Wam one wyszły naprawdę ekstra ;) A przede wszytskim to bardzo szybka propozycja, na dworze tak piękna pogoda, że szkoda czasu marnować ;)
04 kwietnia
Mleko owsiane
Mleko owsiane mozna przygotować w dwóch wersjach, pierwsza gdzie płatki zalewamy gorącą wodą i druga gdzie namaczamy płatki przez całą noc. Mleko uzyskujemy przez wyciśnięcie namoczonych płatków lub poprzez zmiksowanie w blenderze. Takie mleko używamy do bezpośredniego picia, ale najlepiej smakuje po delikatnym doprawieniu np. syropem smakowym lub po dodaniu kakao. Mleko owiane możemy wykorzystywać tak jak mleko krowie do przygotowania naleśników, wypieków, koktajli.
03 kwietnia
Likier pomarańczowy
Jakiś czas temu zrobiłam i opublikowałam dla Was przepis na likier cytrynowy, a ponieważ ja wręcz kocham pomarańcze, na tej samem zasadzie zrobiłam likier pomarańczowy.
Wyszedł tak samo pyszny i podobnie jak w poprzednim przepisie zmniejszyłam ilość cukru do pół szklanki, w oryginalnym przepisie na cytrynówkę była szklanka ;)
Wyszedł tak samo pyszny i podobnie jak w poprzednim przepisie zmniejszyłam ilość cukru do pół szklanki, w oryginalnym przepisie na cytrynówkę była szklanka ;)