Pyszny sos z papryki i bakłażana. Idealny dodatek do wszystkiego, do mięs, warzyw, jajek ;)
a nawet makaronu.
2 czerwone papryki
1 bakłażan
1/2 łyżeczki chili mielonego
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne, ale nie spalone.
Gorące papryki wrzucamy foliowego worka lub pojemnik, szczelnie zamykamy.
Po 15 minut wyjmujemy i obieramy ze skórki. Uwaga! Będą jeszcze ciepłe ;)
Obrane papryki i bakłażana przekładamy do blendera, ja mam takie duży dzbanek, wy możecie użyć cokolwiek macie do tego odpowiednie. Dodajemy ząbek czosnku, ocet, miód, sól oraz pieprz
i wszystko blendujemy. Możemy zmiksować chwilę zostawiając grudki warzyw, lub dłużej miksując na gładki mus.
Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzł.
Bardzo lubię sos Ajvar, to przepis dla mnie :) zapisuję sobie..
OdpowiedzUsuń