04 czerwca

Szparagi z wody z jajkiem w koszulce, tosty i ajvar

Dzień dobry poniedziałkowo ;)
Mam nadzieję, że uda Wam się dostać gdzieś jeszcze szparagi, bo w końcu udało mi się zebrać dla Was w całość inspirację na szparagowo - baklażanowo - paprykowe śniadanie, w towarzystwie grzanek i jajek w koszulce.

Jak tylko przychodzi sezon szparagowy jem je bez opamiętania ;) na śniadanie, na obiad, na kolację jeszcze tylko deseru brakuje ;)

Składniki dla 2-3 osób:
1 pęczek szparag
woda, sól do ugotowania szparag

4-6 jajek 
woda, sól, łyżka octu do ugotowania jajek

chleb tostowy


Przygotowanie:
Jajko w koszulce: Wodę gotujemy, dodajemy ocet. Jajko wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki mieszamy wodę w garnku, tak aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewamy jajko. Gotujemy 3 minuty na wolnym ogniu. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową, kładziemy na ręcznik papierowy lub bezpośrednio na talerz.

Ajwar: przepis dostępny pod linkiem "klik".

Tosty: ulubione pieczywo pieczemy w tosterze lub na patelni, wtedy używamy tłuszczu.

Szparagi:Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5 minut, odcedzamy.




2 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger