Zielone szparagi i cukinia to dwa warzywa pyszne same w sobie, podsmażone na maśle nie lubią dużej ilości przypraw, myślę że sól i pieprz wystarczy. Chłodnik cukiniowo szparagowy to danie uniwersalne możemy podać je na zimno dobrze schłodzone z ulubionymi dodatkami tj.prażone orzechy czy płatki migdałowe ale też na ciepło z ziołowymi grzankami.
Przepis na ten chłodnik i dwa pozostałe, znajdziecie w najnowszym letnim numerze Aromatu.
Przepis na ten chłodnik i dwa pozostałe, znajdziecie w najnowszym letnim numerze Aromatu.
2 szalotki
1 pęczek zielonych szparag
2 małe zielone cukinie
2 łyżki masła
300 ml wody lub bulionu warzywnego
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Szalotkę obrać, szparagi i cukinię umyć i wszystko pokroić w mniejsze kawałki. Od szparag oderwać zdrewniałe końcówki z cukinii odciąć twarde dupki.
Na dnie garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy przez kilka minut. Zalewamy wodą i blendujemy. Po zblendowaniu doprawiamy solą i pieprzem.
Tylko wiadomo jaki jest koszt zrobienia takiego placka.Wszędzie szukałem tej informacji i nie znalazłem.
OdpowiedzUsuń