Płatki owsiane dla dzieci to szybka, smaczna i pożywna propozycja. Zawierają dużo błonnika, tłuszczu, witamin i minerałów. Idealne i śniadanie, i na przekąskę. Zapiekane płatki owsiane dają nam wiele możliwości i różnorodności, możemy użyć do ich przygotowania mleka krowiego lub roślinnego, a także innych ulubionych owoców. Z podanego przepisu wyjdą nam 4 małe porcje wielkości tarteletki.
1 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego
1 łyżka brązowego cukru
jajko
1 opakowanie cukru migdałowego
200 gram truskawek
listki mięty
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut aż płatki wchłoną mleko. Dodajemy jajko, cukier i cukier migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dno naczynia wykładamy częścią truskawek, na to nakładamy płatki owsiane. Wierzch owsianki dekorujemy pozostałymi truskawkami. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Buszuj w kuchni.
O jeju <3 Już kochamy ten smak :D Zjadłybyśmy wszystkie porcje na raz :D
OdpowiedzUsuńCo za niespodzianka pod zdjęciami! Bardzo mi miło! Deser wygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńJaki pyszny deser!
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku truskawki przeleciały bokiem i na blogu nic nowego nie wpadło. No ale przeprowadzki rządzą się swoimi prawami ;)))
Buziaki, kochana!
:) super może jeszcze zdążę zrobić przed zakończeniem sezonu truskawkowego :) Dzięki za inspirację !
OdpowiedzUsuńO widzisz...potrzebowałam czegoś takiego, na takie coś smaka miałam a tu proszę gotowe pod sam nos!
OdpowiedzUsuńPieknie to wyglada :) masz talent kuchenno-artystyczny :)
OdpowiedzUsuńTaką zapiekankę to ja poproszę!
OdpowiedzUsuńPychota.
To ja się wpraszam na takie danie
OdpowiedzUsuńJak to cudnie wygląda, muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takiej zapiekanej owsianki, bo wygląda kusząco! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny śniadaniowy deser, ze smakiem bym zajadał :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Chyba muszę zrobić na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńWczoraj właśnie robiłam z malinami i jeżynami :)
OdpowiedzUsuńostatnio na śniadania jem tylko owsianki, Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPieczona owsianka? Poproszę :)
OdpowiedzUsuńomnomnomn! truskawki moge jesc do upadlego. zapiekane z platkami? swietny pomysl dla dzieciakow na sniadanko!
OdpowiedzUsuńTaka inna pieczona owsianka. Dziś robiłam z jagodami, malinami... Inaczej, ale rownie pysznie. Twoja mocno truskawkową wersję zjadłabym z dokładką 😁
OdpowiedzUsuń