Beszamel to bardzo prosty sos jego głównymi składnikami są mleko, mąka i masło, dodatkowo przyprawiony solą, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową smakuje obłędnie. Podawany jest głównie do mięs i gotowanych warzyw. A szparagi w sosie beszamelowym to klasyk jakich mało ;)
Mój klasyk zamienił więc w propozycję obiadową stąd też dodałam młode grillowane ziemniaczki oraz filet z kurczaka.
Składniki na 2 -3 osoby:
1 duża pierś z kurczaka
1 pęczek szparag
3-6 szt młodych ziemniaczków
2 ząbki czosnku do natarcia ziemniaków
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml mleka
1/2 łyżeczki białego pieprzu
sól
odrobina gałki muszkatołowej
marynata do kurczaka:
wędzona ostra papryka
słodka papryka
łyżka miodu
olej
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, wycinamy 2 lub 3 plastry mięsa.
Na około 2-3 godziny przed grillowaniem marynujemy kurczaka. Po tym czasie grillujemy go na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu elektrycznym lub tradycyjnym ale wtedy używamy aluminiowej tacy. Grillujemy kilka minut do zarumienienia skórki na złoto.
Na tej samej patelni grillujemy szparagi oraz ziemniaki natarte wcześniej czosnkiem, warzywa przed grillowaniem skrapiamy olejem lub oliwą.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy rózgą aby rozbić ewentualne grudki i mąka z masłem ładnie się połączyła. Zaraz po tym wlewamy mleko i ponownie mieszamy rózgą szybko i energicznie. Gotujemy sos kilka minut do zgęstnienia i odpowiedniej konsystencji. Ja lubię jak jest konsystencji rzadszego budyniu, przyprawiamy solą do smaku, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Serwujemy ze szparagami.
W sezonie szparagowym mogłabym takie dania jest prawie codziennie :) Bardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na lekki obiad, kiedy za oknem ciepło :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuń