05 czerwca

Lody jagodowe na jogurcie, bez maszynki

Sezon jagodowy czas start!
Na pierwszy rzut lody ;) na jogurcie naturalnym lub greckim, zrobione bez użycia bez maszynki ale jeśli posiadasz i masz ochotę jej użyć to ten przepis idealnie się do tego nadaje. 
Nie używając maszynki powinniśmy lody mieszać kilkukrotnie podczas zamrażania, poza tym niestety nie wyjęte w porę zamarzną na skałę;) i później trzeba poczekać aż lekko puszczą ;) trochę zachodu jest ale smak wynagradza wszystko ;) 

Składniki:
1 duży jogurt naturalny gęsty lub grecki
300 ml jagody (minimum 300, czym więcej tym lepiej)
6 łyżek cukru, chyba że jagoda okaże się słodka




Przygotowanie:
Jagodę myjemy dokładnie i osuszamy. Wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt naturalny 
lub grecki i cukier, miksujemy kilka chwil w celu lekkiego podbicia jogurtu. 
Możemy dowolnie modyfikować przepis, miksując bardziej na gładki krem lub mniej pozostawiając kawałki owoców, możemy dodać więcej cukru jeśli lubimy słodsze lody lub cukier zastąpić inną substancją słodzącą.
Masę jagodowo jogurtową przekładamy do pojemnika, następnie chłodzimy w zamrażalniku, mieszając kilkukrotnie co 10-15 minut. Możemy również użyć maszynki do lodów i po 40-60 minutach delektować się pysznymi domowymi lodami.


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam lody jagodowe - ten ich kolor...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i ten intensywny kolor od razu bym zjadla.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy takie lody :D Ale my przeważnie wyciągniemy je za wcześnie, bo nie możemy się ich doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny deser na upalne dni :) Uwielbiam jagody i wszystko co z nich da się zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie dla mnie!
    Wspaniale się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  6. To prawda... życie zaczyna się w kuchni :) przez żołądek do serca :) smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. SUper świetny pomysł :) zamawiam 4 porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagód jeszcze nie widziałam w tym roku, więc z chęcią wpadłabym na Twoje lody 😉 a powiedz mi, jak długo mrozilas swoje lody? Ja ostatnio robiłam lody śmietankowo-truskawkowe i chyba właśnie za długo się mroziły, bo twarde jak kość mimo mieszania.

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej, to jagody już są? :O lody prezentują się pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jagodowe lody są super i na pewno będę robić, kiedy już jagody będą w sprzedaży ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham lody pod każdą postacią! I tak jak Ty mieszam owoce z jogurtem i gotowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pięknie! W sam raz na upalne dni.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger